“Toen we eenmaal begonnen waren … wilden we meer!”

Interview met Tino en Petra Duiker

“We hadden ons huurhuis gekocht waar de tocht door de kieren en de deur kwam. Daarmee begon eigenlijk onze speurtocht naar energiebesparende mogelijkheden die later via AardgasvrijDalen extra werden gestimuleerd”, vertelt Tino. “Maar daarvóór hadden wij al gemerkt wat je met isolatiemaatregelen kunt winnen” vult Petra aan. “Toen wij hier kwamen wonen, was dit nog een huurhuis, met enkel glas en houten kozijnen”.

Samen Dalen duurzaam maken: ervaringen van dorpsgenoten

Via ervaringen van dorpsgenoten willen wij jullie laten kennismaken met de stappen die medebewoners op het gebied van verduurzamen al hebben gezet of voorgenomen. Zo kunnen we van elkaar meer te weten komen hoe dat verduurzamen bevalt en hoe jullie daar ook aan bij kunnen dragen. Met die bedoeling zijn we een reeks interviews gestart. Deze zullen met tussenpozen via deze website met jullie worden gedeeld.

De ervaringen van Tino en Petra Duiker

Wij spraken dit weekend met Tino en Petra Duiker: jullie zouden ze ontmoet kunnen hebben als beheerders van De Spinde in Dalen.
Toen zij hun huurhuis konden kopen, hebben ze er al snel voor gekozen te beginnen met onder andere kunststof kozijnen en driedubbele beglazing te laten aanbrengen. Ze merkten onmiddellijk het grote verschil. Dat was het begin!

Hoe is dit bij jullie allemaal verder gegaan?

De warme gevoelens voor het milieu kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Binnen de familie – ze hebben twee uitwonende dochters van wie eentje ook de politieke kant van milieudiscussies met veel belangstelling volgt – ging het er al vaker over: “Waarom doen jullie niet meer voor het milieu? Wat houdt jullie tegen nu jullie hebben ervaren wat je kunt winnen met de isolatie van je tochtgat?”

Tino vertelt hun aarzelingen van het begin: “Gaan die ontwikkelingen niet allemaal veel te snel en is het betaalbaar? Ik wil eerst weten hoe de techniek zich ontwikkelt en hoe het prijsverloop is van al die extra’s, zoals zonnepanelen of een warmtepomp”. Er volgden veel indringende gesprekken met dochterlief, maar ook met hun ouders. De ouders van Tino wonen allebei in Dalen en vielen in het gebied waar het onderzoek naar Slimme aansturing gebruik van energie plaatsvindt (zie hierna). Een broer van Petra woont in Coevorden en had op eigen initiatief al zonnepanelen, een warmtepomp en bijpassende cv laten plaatsen.
Tino en Petra zaten als een spin in het milieuweb: de ‘inspiratie’ kwam van alle kanten doordat zij zowel door de generatie onder, naast als boven hen met hun plannen richting verduurzamen werden ‘uitgedaagd’.

(Schoon-)ouders doen mee aan DACS-HW: een hybride warmtepomp voor een prikkie!

Tino’s ouders konden meedoen met het onderzoek naar hoe het gebruik van energie slimmer aangestuurd kan worden, zodat er geen gebruikspieken met bijbehorende overbelasting van het netwerk ontstaan.

Dit project staat los van AardgasvrijDalen en dat kennen wij als DACS-HW. Zie voor meer informatie de website van DACS-HW. Deze groep projectdeelnemers krijgt voor hun inspanningen voor deelname een extra bijdrage vanuit de Projectbijdrage DACS-HW.

De ouders van Tino konden na aftrek van de landelijke ISDE-subsidie, stimuleringsbijdrage van AardgasvrijDalen èn projectbijdrage een hybride warmtepomp aanschaffen voor een paar honderd euro! Zo’n aantrekkelijke regeling zet je natuurlijk wel aan het denken.

Stimuleringsbijdrage van AardgasvrijDalen voor alle dorpsbewoners

Deze buitengewoon gunstige combinatie van drie regelingen zou eerst alleen voor de inwoners van dat speciale daarvoor aangewezen gebied in Dalen gelden, maar AardgasvrijDalen sloot hier samen met enkele installateurs op aan met een Stimuleringsbijdrage voor Dalenaren die buiten dat onderzoeksgebied wonen! Wil je meer weten over hoe dat allemaal zo gekomen is, kijk dan op AardgasvrijDalen.

Dus, alle dorpsgenoten kunnen aanspraak maken op twee regelingen: de ISDE-subsidie voor alle Nederlanders en de Stimuleringsbijdrage AardgasvrijDalen (zie de informatie over subsidies en bijdragen). Die mogelijkheid laat je niet zomaar lopen!

De Spinde

“De uiteindelijke doorslag gaf het besluit van De Spinde om met de verduurzaming mee te doen! Het bestuur van De Spinde had intussen besloten om voor duurzaamheid te gaan door zonnepanelen en een hybride warmtepomp te laten installeren”. Dat leverde zoveel energiebesparing én tevreden gebruikers van De Spinde op, dat ook Tino en Petra overtuigd werden van de betekenis en voordelen van energiebesparende maatregelen.

Wat waren jullie afwegingen om wel of niet mee te doen?

“Het was wel een hele uitdaging om die regelingen en mogelijkheden allemaal uit te zoeken, dat hield ons eerst wel tegen. Bovendien lopen de (technische) ontwikkelingen zo snel, dat we onze vingers daar niet direct aan wilden branden.” “Petra was wel iets sneller met haar enthousiasme dan ik, ik wilde eerst eventuele kinderziektes afwachten” bekent Tino. “Maar we hebben er samen en binnen de familie dus veel over gesproken” vult Petra aan.

“Er is veel om over na te denken. Niet alleen de kosten, die je wel eerst zelf moet voorschieten, omdat je pas een aanvraag kunt indienen als je de factuur van de leverancier hebt gekregen plus een betaalbewijs van de bank kunt overleggen”, vertellen ze. “En dat is nog een hele klus; bovendien heeft niet iedereen dit enorme bedrag op de plank liggen “.

Hart voor het milieu

“En dan die onzekerheid over de salderingsregeling, het wordt er niet makkelijker op. Toch laten we ons daardoor niet uit het veld slaan want we hebben intussen een warm hart voor het milieu ontwikkeld.”

“Maar, we hadden dus ook vastgesteld dat de eerste isolatiemaatregelen aan ons huis (waarvoor we eerder ook al subsidie hadden gekregen) heel veel verschil maakten”. “Daar komt bij”, vertelt Tino, “dat we ons ook in toenemende mate zorgen maken over het milieu. Het gaat echt niet de goede kant op door al die uitstoot en we willen graag een bijdrage leveren aan beperking daarvan.
Naast onze bijdrage aan vermindering van uitstoot, hebben we ook zoiets van het is toch mooi om heel zelfredzaam je eigen stroom te kunnen opwekken en gebruiken door de zonne-energie uit de lucht te halen en het gasverbruik te verminderen met een hybride warmtepomp!”

“Wij hebben zeker ook afgewogen waarvoor we dit allemaal zouden doen. Je moet er eerst veel voor uitgeven en verdien je dat wel terug en hoelang duurt dat? Maar óók:  je verdient er weliswaar het meeste aan als je heel slim plant, wanneer je je apparaten aanzet maar daar willen we geen slaaf van worden; het moet ook geen verdienmodel worden”.

En wat is de uitkomst van jullie afwegingen?

“We hebben zowel zonnepanelen als een hybride warmtepomp besteld; allebei bij dezelfde leverancier, Hemmes. Deze biedt trouwens ook aan om tegen een geringe vergoeding de landelijke subsidie-aanvraag voor je te verzorgen (je moet wel zelf de noodzakelijke bijlagen – factuur leverancier en betaalbewijs van je bank – sturen).
We hebben extra zonnepalen besteld, want we willen er over een paar jaar ook een laadpaal op aansluiten voor een elektrische auto. Maar eerst willen we binnenkort wat verder weg met vakantie en dan is een elektrische auto nu nog niet ideaal. Dus die auto moet even wachten”.

Hebben jullie nog adviezen voor mede dorpsbewoners die nog aarzelen?

“Onze ervaring is dat je eerst veel moet uitgeven en dat bedrag wel beschikbaar moet hebben. Maar als je de subsidie eenmaal hebt aangevraagd komt de uitbetaling wel heel snel en je merkt – horen wij van onze familie die dus al verder is – onmiddellijk het verschil in aardasverbruik. De pomp neemt veel energie, dat wel, maar elektriciteit is goedkoper dan gas en de opwekking van gas leidt tot uitstoot van CO2”.

En, adviezen voor de werkgroep Aardgasvrij Dalen?

“Het is erg ingewikkeld om je weg te vinden binnen al die subsidiemogelijkheden”, zegt Petra. “Je moet zowel de factuur als betaalbewijzen wel zelf kunnen uploaden in een online omgeving.
Er wordt van je verwacht dat je vaardig bent met de computer; dat valt vaak tegen. Zeker onder ouderen. Misschien kan daar hulp bij aangeboden worden?”
“Bovendien is de taal van de officiële bekendmakingen van de (lokale) overheid vaak erg ingewikkeld”, gaat Petra verder. “Het zou mooi zijn als er ook ondersteuning aangeboden zou kunnen worden bij het doorploegen van subsidiemogelijkheden en het aanvragen van subsidie”.

“En maak voldoende duidelijk dat er naast de subsidies en bijdragen ook bij bijvoorbeeld het Warmtefonds een relatief goedkope mogelijkheid is om een bedrag te lenen”.

Oja, ook nog even over energiebatterijen

Aan het eind van het gesprek wachtte buiten een zonnige winterlucht met temperaturen waarbij de hybride warmtepomp weliswaar hard moet werken maar dan ook een zeer aangenaam huis oplevert en weinig gas verbruikt. Dat is nog wel een dingetje: “In de winter is het koud en dan wil je je warmtepomp veel werk laten verzetten, maar tegelijkertijd staat de zon laag dus is de energievoorziening uit de lucht veel minder. Het zou mooi zijn als de ontwikkeling van energiebatterijen in de versnelling komt, dan kan je de energie die je in de zomer uit de zon haalt en anders teruglevert, worden opgeslagen voor in de winter”.

Een mooie gedachte om mee naar huis te nemen tijdens de winterwandeling in de zon. We houden de ontwikkelingen op dit en andere punten voor jullie in de gaten.

Naschrift:

Het ‘Ontzorgingsteam’ van Aardgasvrij Dalen heeft naar aanleiding van dit interview de mogelijkheden voor het aanvragen en verkrijgen van subsidies nog eens op een rijtje gezet. Ga via deze link naar het betreffende nieuwsbericht.