Hoe zat het ook alweer: ISDE-subsidie van de Overheid en Stimuleringsbijdrage van Aardgasvrij Dalen?
Op deze website onder ‘Ervaringen’ staat o.a. het interview met de familie Duiker over hoe hun besluitvorming is verlopen om te gaan verduurzamen.
Door deze publicatie zijn er diverse vragen binnen gekomen over de procedure van aanvragen, de financiering en de hoogte van de subsidie en/of bijdrage.
Het ‘Ontzorgingsteam’ van AardgasvrijDalen heeft het hele traject nog eens voor je op een rijtje gezet.
Zoals ook op de website van AardgasvrijDalen is te lezen, willen we als Dalen inzetten op energiebesparing door o.a. HR++ glas, isolerende maatregelen en over te gaan naar (hybride) warmtepompen.
Om de bewoners van Nederland daarin te stimuleren is er een landelijke subsidiemogelijkheid (ISDE). Voor inwoners van Dalen is daarnaast nog een extra stimuleringsbijdrage beschikbaar.
Dus inderdaad twee vormen van financiële ondersteuning: ISDE-subsidie + de stimuleringsbijdrage. Je kunt beide bijdragen dus ‘optellen’.
Omdat je eerst zelf de maatregel, zoals een warmtepomp moet kopen, dien je eerst zelf alles te betalen en krijg je de subsidies later uitgekeerd.
Kan ik dat voorschotbedrag lenen?
Omdat niet iedereen dit ‘zomaar’ kan betalen is er de mogelijkheid om daarvoor een lening af te sluiten bij het Nationaal Warmtefonds dat hiervoor speciaal gemaakt is. Je kunt het geld voor de aanschaf lenen tegen geen- of zeer lage rente.
Na het ontvangen van de subsidies kan je dit weer aflossen. Zie hiervoor de website van het Warmtefonds.
Maar, hoe gaat dit nu allemaal in z’n werk?
Je kunt beginnen met een energiecoach van AardgasvrijDalen.
Als je jouw woning wilt verduurzamen kunt je binnen Dalen, vanuit het project AardgasvrijDalen, kosteloos een energiecoach vragen om een zogenoemde ‘scan’ van je woning te laten maken. De energiecoach bekijkt samen met jou welke maatregelen je zou kunnen nemen om energie (bijv. gas en elektriciteit) te kunnen besparen. Vervolgens besluit je zelf welke maatregelen (bv isoleren van delen van je woning en/of aanschaf van een warmtepomp) je wilt laten uitvoeren.
Vervolgens moet je dit zelf regelen met erkende bedrijven/installateurs. Voor het aanvragen van de subsidie moet de installateur een aantal gegevens leveren zoals de meldcode van de geplaatste warmtepomp of bv isolatiemateriaal. Deze meldcode is nodig zodat de overheid weet welke warmtepomp of andere maatregel je hebt genomen.
Daarna ga je aan de slag met de ISDE-subsidie
Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie van de overheid moet je dus eerst zelf de isolatiemaatregel(en) laten uitvoeren en betalen; pas daarna kun je de subsidie aanvragen. Hoe dit precies werkt staat op de website van ISDE.
ISDE-subsidie aanvragen nogmaals stapsgewijs:
Oriënteer je op wat en hoe je wilt verduurzamen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de gratis energiescan uitgevoerd door een energiecoach.
- Bepaal dus eerst wat je wil gaan doen en controleer of de te nemen maatregel (HR++, isolatie of warmtepomp) op de meldcodelijst van de overheid staat. Vraag één of meerdere offertes aan bij erkende bedrijven.
- Kies het volgens jou meest geschikte bedrijf.
- Koop en laat de maatregel installeren.
- Maak liefst foto’s voor, tijdens en na de plaatsing als bewijs. En maak een foto van wat precies geplaatst of aangebracht is.
- Betaal de rekening.
- Bereid de aanvraag voor de ISDE-subsidie voor en zorg dat de gevraagde offerte, factuur en eventuele foto’s, aanwezig zijn. Deze documenten moet je zelf online downloaden.
- Dien de aanvrage online in.
Nadat je de ISDE-subsidie toegekend hebt gekregen, daarvan krijg je een bevestiging (in overheidstermen heet dat een ‘beschikking’), kan je vervolgens bij AardgasvrijDalen een extra stimuleringsbijdrage aanvragen.
ISDE aanvullen met Stimuleringsbijdrage
De ISDE-subsidie kan worden verdubbeld door een extra stimuleringsbijdrage van AardgasvrijDalen. Maar let op: de stimuleringsbijdrage zal nooit hoger zijn dan € 2500,- voor een warmtepomp en € 700,- voor isolatiemaatregelen.
Je kunt dus gebruik maken van twee financiële vormen van ondersteuning als je binnen de grenzen van het plangebied woont.
Welke stappen neem je om de Stimuleringsbijdrage AardgasvrijDalen aan te vragen:
Nadat je de ISDE-beschikking hebt ontvangen kun je vervolgens met het aanvraagformulier de Stimuleringsbijdrage aanvragen bij de gemeente Coevorden of via de website van AardgasvrijDalen.
Je moet dan de ISDE-beschikking, de factuur en het betaalbewijs als bijlagen meesturen.
Na goedkeuring zal de gemeente Coevorden namens AardgasvrijDalen de bijdrage uitkeren.
Kom je er niet uit?
Wij kunnen je (op weg) helpen!
Heb je vragen over de aanmelding, zie je er tegenop of heb je problemen met het aanvragen van de stimuleringsbijdrage neem dan gerust contact op met het ‘Ondersteuningsteam’ van AardgasvrijDalen. Hiervoor kun je een mailbericht sturen naar ondersteuning@aardgasvrijdalen.nl.
Wel belangrijk om te weten is, dat we je op weg kunnen helpen en begeleiden, maar dat je de aanvrage vanwege de persoonlijke informatie die je moet aanleveren, wel zelf moet doen.