Als je ernaar wilt streven om minder energie te verbruiken, kun je aan verschillende maatregelen denken: het terugdringen van het aardgasverbruik (kleine aanpassingen thuis, warmtepomp en/of isoleren), energie opwekken met zonnepanelen. Energiecoaches kunnen je hierbij op weg helpen.
Met het afkoppelen van hemelwater zorg je ervoor dat het riool niet overbelast wordt.

Ook op de website van het Drents Energieloket kun je terecht voor extra informatie over het verduurzamen van je woning.

Je kunt je daar ook inschrijven voor een nieuwsbrief.

Project Verminderen aardgasverbruik

Het project AardgasvrijDalen richt zich helemaal op het streven naar een aardgasvrij Dalen in 2040. De eerste stap daartoe is het plan om in het jaar 2030 het aardgasverbruik in dit dorp gehalveerd te hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, willen we dat zo’n 85 procent van de 1.200 huishoudens in het dorp meedoet. Dat gasverbruik moet eerst zo veel mogelijk omlaag.

Je kunt je aardgasverbruik terugdringen door te denken aan de volgende maatregelen:

  • Relatief kleine maatregelen die je zelf kunt doen
  • Isoleren van je woning
  • Aanschaf van een (hybride) warmtepomp.

Op de website van AardgasvrijDalen vind je alle informatie.

Om je te helpen met het verkennen van de mogelijkheden, kun je op weg geholpen worden door een energiecoach. Op de website van project AardgasvrijDalen vind je wat een energiecoach voor je kan betekenen.

Om de kosten te drukken kun je denken aan verschillende subsidiemogelijkheden via landelijke bijdragen of een stimuleringssubsidie vanuit het project AardgasvrijDalen. Lees meer over subsidiemogelijkheden op de website van het project AardgasvrijDalen.

Het project AardgasvrijDalen richt zich helemaal op het aardgasvrij maken van Dalen in 2040 en heeft voor dit doel een eigen website ontwikkeld. Ga voor meer informatie over dit project naar de eigen website van het project AardgasvrijDalen.

Project Zonne-energie

Zonnepanelen
Bijna iedereen heeft ze waarschijnlijk al eens bij iemand op het dak zien liggen. Maar wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en wat doen ze precies?
Zonnepanelen kunnen zonne-energie omzetten in elektriciteit. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een vorm van duurzame energieproductie.

Hoe werkt het?
In het kort een zonnepaneel als volgt. Zodra er licht op een zonnecel valt ontstaat er elektrische spanning tussen twee lagen van de zonnecel. Deze spanning wordt opgevangen en naar een omvormer gestuurd, die er bruikbare energie van maakt, die wordt doorgestuurd naar de meterkast.

Zonnecollector
Een zonnepaneel mag je niet verwarren met een zonnecollector. Een zonnecollector is namelijk bedoeld om een vloeistof (meestal water met antivries) te verwarmen. Met het verwarmde water van de zonnecollector kan een zonneboiler op zijn beurt weer water voor gebruik in het huishouden verwarmen. Hierdoor kan al snel bijna de helft van al het warme water dat in huis verbruikt wordt, worden opgewarmd met een zonneboiler. Dit scheelt u op jaarbasis ongeveer € 80,- op uw energierekening.

Is jouw dak geschikt?
Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen op jouw dak en wil je weten of jouw dak geschikt is, kijk dan op Zonatlas.nl of op Zonnekaart.nl.

Project Hemelwater afkoppelen

Waarom hemelwater afkoppelen van het grijze riool? Door de klimaatverandering zullen er veel vaker extremen van het weer voorkomen zoals zeer heftige regenval en lange periodes van extreme droogte, getuige afgelopen zomers.

Grote delen van het riool zijn hier niet op berekend. Extreme hoeveelheden regenwater kunnen leiden tot overlopen van het riool met als gevolg wateroverlast èn gevaar voor de volksgezondheid. Om dit te voorkomen worden op sommige plaatsen al gescheiden riolen aangelegd maar lang niet overal.
Daarnaast zien we steeds vaker dat door lange periodes van droogte de voorraad grondwater soms zo erg afneemt dat onze drinkwatervoorziening uit grondwater in de gevarenzone dreigt te komen en er waterbeperkende maatregelen moeten worden afgekondigd.

Voordelen
Het laten wegzakken van het regenwater in de bodem in plaats van in het ‘grijze’ riool heeft nog andere voordelen.
Zo hoeft het waterschap het waterpeil in de sloten rond Dalen minder hoog te houden om ervoor te zorgen dat de vele prachtige grote bomen in het dorp voldoende water uit moeder aarde kunnen opnemen.
En je hoeft je tuin minder water te geven: goed voor het gras en de beplanting.

Kosten en subsidie van Gemeente Coevorden
De gemeente Coevorden verleent subsidie om de kosten te verlagen. Op de website van de Gemeente Coevorden staat informatie hierover.

Terras met waterdoorlatend grint

Voorbeelden
Er zijn vele manieren om de regenwaterafvoer tegen lage kosten af te koppelen van het grijze riool. Voorbeelden zijn infiltratiekratten, wadi’s en een waterdoorlatend grintterras.

Hoe eenvoudig het is om zelf drainage-kratten aan te leggen of het regenwater simpel je tuin in laten te lopen laten ook onderstaande YouTube- filmpjes zien.

Welk afval Waar

Afval inzamelpunten te Dalen
Goed omgaan met afval dat verantwoord gerecycled kan worden, dat is de verantwoordelijkheid van alle inwoners van Dalen. In Dalen zijn sinds enkele tientallen jaren mogelijkheden om afval verantwoord in te zamelen. Inzamelen voor hergebruik of inzamelen met als extra dat met de opbrengsten leuke activiteiten georganiseerd kunnen worden voor de inwoners van Dalen. DuurzaamDalen heeft op deze pagina alle verzamelpunten in kaart gebracht, zodat inwoners niet hoeven te zoeken naar de mogelijkheden.

Oud papier

  1. Locatie grasveld nabij de Selkersgoorn. De opbrengst komt ten goede aan de ouderraad voor organiseren van activiteiten voor de kinderen van de Burgermeester Wessel Boerschool
  2. Locaties achter de Manege op bedrijventerreinen Kleine Veld: De opbrengst komt ten goede aan de Paarden Sport Vereniging de Grootveldruiters

Frituurvet

In de gele container bij Plus Supermarkt aan de Waag 25, Dalen

Batterijen

  1. Bij Plus Supermarkt aan de Waag 25, Dalen
  2. Bij Jansen & Meppelink Installatiebedrijf Kleine Veld 15, Dalen
  3. Bij Snijders Wachtum Middendorp 4, Wachtum

Gloei- en spaarlampen

  1. Bij Plus Supermarkt aan de Waag 25, Dalen
  2. Bij Jansen & Meppelink Installatiebedrijf Kleine Veld 15, Dalen

Verpakkingsglas

Bij de Plus Supermarkt aan de Waag staat op de parkeerplaats een container waar u uw verpakkingsglas gratis kunt deponeren

AREA Ondergrondse containers

  1. In de ondergrondse container aan de Waag (met milieupas te openen) staan ook de ondergrondse containers voor pmd, textiel en glas. Alleen de container voor verpakkingsglas is zonder milieupas te gebruiken.
  2. De ondergrondse containers bij Caspershof, Selkersgoorn en De Kieftenhof zijn alleen te gebruiken voor de bewoners van deze locaties.
  3. Luiers: nabij Meulenhof 25. Voor de voorwaarden om toegang te kunnen krijgen tot de luiercontainers wordt verwezen naar de website van de gemeente.

Algemeen
De Gemeente Coevorden geeft op haar website meer en uitgebreide informatie over afval, de ondergrondse containers en hergebruik, zie de website: Afval en hergebruik | Gemeente Coevorden