Bij het inzetten van energiemaatregelen kunnen we ook denken aan elektrisch rijden en het organiseren van deelauto’s, het plaatsen van laadpalen en/of het gezamenlijk organiseren van mogelijkheden voor het afkoppelen van hemelwater. En tenslotte initiatieven voor het gezamenlijk opwekken van zonne-energie.

Project Deelauto’s

We delen al van alles met elkaar. Boeken uit de bibliotheek, een OV-fiets en straks dus ook auto’s! Waarom zou je betalen voor een eigen auto als je die niet vaak genoeg gebruikt? Wist je dat een auto gemiddeld 96% van de tijd ergens geparkeerd stilstaat? En toch betaal je de maandelijkse kosten, zoals verzekeringskosten, afschrijving, onderhoudskosten en een soms parkeervergunning.
Autodelen is een eenvoudig concept waarbij één auto door verschillende mensen op verschillende tijdstippen kan worden gebruikt. Dit is aantrekkelijk voor mensen die de auto niet dagelijks nodig hebben.

Wat zijn de voordelen van een auto delen?
Omdat je de auto met meerdere mensen deelt, ben je goedkoper uit. Bovendien kun je allerlei verplichtingen, zoals verzekering en onderhoud, gezamenlijk naar gebruik ervan verdelen. En je spaart het milieu doordat je bewuster gebruik maakt van een auto omdat je tevoren moet bedenken wanneer je hem wilt gebruiken.
Met een deelauto betaal je alleen voor een auto wanneer je die écht nodig hebt.

Gemak en flexibiliteit
Geniet van het gemak en de flexibiliteit van een deelauto. Reserveer een auto wanneer je die nodig hebt. Je kunt uit heel veel verschillende auto’s kiezen: van stadsauto’s tot gezinsauto’s. Er is er dus altijd een auto die bij jou past.

Duurzamer
Veel deelauto’s zijn elektrisch. Een elektrische auto stoot minder CO2 uit en dat is dus goed voor het klimaat. Minder uitstoot helpt ook de luchtkwaliteit te verbeteren.

De rol van DuurzaamDalen
Wij zijn momenteel bezig om het concept deelauto verder uit te werken. Hiervoor wordt overleg gevoerd met de plaatselijke garagebedrijven. Zodra het model (qua organisatie, exploitatie en verdere vormgeving) hiervan is vastgesteld zal dit publiekelijk bekend worden gemaakt.
DuurzaamDalen krijgt hierbinnen een bemiddelde rol maar de deelnemers zullen zelf de organisatie en exploitatie moeten doen.

Project Elektrische laadpalen

Om elektrisch te kunnen rijden zijn laadpalen nodig.
Alle informatie over laadpalen is via deze link te vinden op de website openbaarladen.nl
De laadpalen in ons dorp zijn te vinden via de link naar een overzichtskaart. 

Project Hemelwater afkoppelen

Waarom hemelwater afkoppelen van het grijze riool? Door de klimaatverandering zullen er veel vaker extremen van het weer voorkomen zoals zeer heftige regenval en lange periodes van extreme droogte, getuige afgelopen zomers. Lees meer hierover en hoe je dat kan doen.

Project Zonne-energie

1. ZonnerouteA37

Langs de A37 wordt het Drentse Zonneroute-project ontwikkeld, een groot zonnepark van 42 km. Het is een voorbeeldproject voor duurzaamheid en participatie, ondersteund door de provincie Drenthe en lokale overheden.

Bij het selecteren van de ontwikkelaar in de tenderprocedure is participatie een belangrijk criterium. Het beleidskader voor participatie, opgesteld door de gemeenten Hoogeveen, Coevorden en Emmen, legt vast hoe mensen kunnen deelnemen aan en delen in de opbrengsten van het project.

Lokale betrokkenheid is een focus, met als doel dat 50% van het projecteigendom in handen komt van lokale burgers en bedrijven, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord en RES Drenthe. Dit beleidskader bepaalt de regels voor de tender, waarbij de gunning mede wordt bepaald door maatschappelijke overwegingen, inclusief participatie.

Beeld: RWS/Studio Marco Vermeulen/The Imagineers

2. Postcoderoosregeling

Collectief stroom opwekken
In Dalen hebben 6 inwoners de handen ineengeslagen en hebben in 2018 op basis van de oude postcoderegeling “verlaagd tarief” (tot 1 april 2021), de Coöperatie Zon Kleine Veld 33a opgericht. Er liggen 187 panelen op het dak met een gemiddelde opwek van 50.000 Kwh per jaar. De leden krijgen jaarlijks de belastingen voor het grootste deel via de productie leverancier retour. Daarnaast wordt de stroom verkocht. Op basis van de berekeningen wordt de installatie in ca. 7 jaren terugverdiend. De regeling “verlaagd tarief” heeft een geldigheidsduur van 15 jaren. Nieuwe leden binnen deze coöperatie zijn niet mogelijk.

Nieuwe regeling
Intussen is vanaf 2021 de nieuwe SCE regeling van toepassing voor collectieve opwek duurzame energie: Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) (rvo.nl)

Heb je plannen voor een nieuw project?
Wij helpen je graag met een start. Informatie vind je op het de website van Postcoderoosregeling. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Project Windenergie

De opwekking van duurzame energie door middel van kleine windmolens is in de gemeente Coevorden een mogelijkheid. De gemeente Coevorden heeft geen ruimte meer voor grote windmolens die op grote afstand zijn te zien.

De gemeente heeft ruimte om kleine windmolens voor eigen gebruik te plaatsen. Voordat een vergunning verleend kan worden, moet de noodzakelijke procedure voor een vergunning doorlopen worden.
De werkgroep ziet wel mogelijkheden om samen met ondernemers deze kleine windmolens te realiseren, als dat mogelijk is binnen het bestemmingsplan ‘Facet kleine windmolens gemeente Coevorden’.

De werkgroep kijkt ook naar de mogelijkheden van samenwerking door bijvoorbeeld het oprichten van een energiecoöperatie met en voor inwoners, gekoppeld aan deze windmolens. 
Op deze wijze kunnen groepen inwoners duurzame energie opwekken. Wij denken hierbij aan de samenwerking tussen bijvoorbeeld landbouwers en inwoners. 

Meer informatie:
Kleine windmolens op de boerderij: kijk op www.eazwind.nl
Kleine windmolens: kijk op www.windmolensopmaat.nl