Speuren naar de kleuren van warmte: een warmtescan thuis bij Annemiek

“Mag ik even binnenkomen?” vroeg hij “Mijn vingers zijn helemaal verkleumd en dan kan ik die warmtecamera niet goed bedienen”. De man, die goed ingepakt in parka, wollen muts diep over de oren en reflecterend hesje, die avond rond 20.00 uur bij mijn voordeur stond, was een van de energiecoaches van AardgasvrijDalen.

De energiecoach

Ik wist dat hij kwam; hij was al eerder bij mij geweest om een energiescan van mijn woning te maken. Dat is een aanbod van de werkgroep AardgasvrijDalen, die als onderdeel van DuurzaamDalen de bewoners van ons dorp gratis op weg helpen met het duurzaam maken van onze woonomgeving. Het doel daarvan is om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen. Het terugdringen van aardgas is een van de speerpunten.

Warmtelekken meten

Natuurlijk liet ik hem binnen. Eenmaal met een warme kop koffie in zijn hand, vertelde hij hoe zo’n camera werkt. “Die meet warme plekken. Het is belangrijk dat je geen warmte verliest aan ruimtes die je niet verwarmt, maar ook moet je proberen tegen te gaan dat je warmte verliest door je muren of kieren. En dergelijke ‘warmtelekken’ worden met deze camera opgespoord”. Binnen moet je dus letten op koude plekken en buiten hoop je weer geen warme plekken te vinden want die moeten binnenblijven.

AardgasvrijDalen doet het voor je!

AardgasvrijDalen werkt op dit moment met 5 energiecoaches die op afspraak bij je langskomen. Het zijn enthousiaste vrijwilligers, hun bezoeken en verslagen zijn gratis. Ze gebruiken een standaard checklist. Het resultaat is een verslag van wat ze zijn tegengekomen. Je krijgt van deze coach geen adviezen, maar genoeg informatie om zelf verder te kijken wat voor jouw situatie nodig en mogelijk is. In een later stadium kunnen ze ook nog een ‘spouwmuur-isolatiescan’ uitvoeren. Dat is bij mij ook gebeurd.

Kijk voor gedetailleerde informatie op de website van AardgasvrijDalen. Daar vind je alle informatie over dit project, hoe zij werken en welke subsidiemogelijkheden er allemaal zijn om je te ondersteunen bij eventuele maatregelen. Daarnaast kun je kijken op de pagina over energiebesparen.

Wikken en wegen voor energiebesparing

“Het nemen van duurzaamheidsmaatregelen kost natuurlijk het een en ander en dat kan een rem zijn”, vertelt hij verder. Het laten aanbrengen van zonnepanelen en of een hybride warmtepomp, om maar wat te noemen, kost veel geld. Het gebruik ervan levert uiteindelijk ook voordeel op, want je maakt beter gebruik van natuurlijk aanwezige bronnen (zoals de zon of de buitenlucht) maar dat merk je pas later.

Kleurenpalet voor binnen en van buiten

“Kijk, zegt hij, terwijl hij mij het beeldscherm van de warmtecamera voorhoudt, “warme plekken krijgen een andere kleur. Ze krijgen een soort oranje gloed. Koude plekken blijven donker.” We zijn nog even binnen en hij richt de camera op mijn slapende kat: de zwart-witte snurker verandert even in een oranje gekleurd monstertje. We lopen de kamer door en gaan dan naar de hal. De meterkast verandert in een donker gat maar alleen aan de zijkanten, waar stopcontacten en meters zitten, wordt het geel-oranje. Een koelkast dus, daarover moet worden nagedacht. Je kunt ook zien wat de temperatuurverschillen zijn. Van de belangrijkste bevindingen worden foto’s genomen waarvan later een verslag wordt gemaakt .

Warmte die je ongemerkt naar buiten laat ontsnappen

We gaan naar buiten en lopen het hele huis langs. “De planten geven een verwarrend beeld, die reflecteren warmte anders, evenals wijzelf. Blijf dus maar achter mij lopen”. Zo scannen we de hele muur, de ramen, de voordeur, de zijmuur van boven tot onder, het dak en dan de achterkant van het huis. Ik krijg nog een verslag met enkele foto’s met extra informatie, maar ik heb veel geleerd over de ‘warmtelekken’ van mijn huis.

Op naar de volgende scan Daarna trekt de energiecoach zijn handschoenen weer aan en loopt naar zijn auto deze keer. Op weg naar nog een scan-afspraak. Ik bedank hem hartelijk voor alle moeite en wens hem sterkte bij de volgende klus.