Als Stephanie het kan, kun jij het ook!

Stephanie Langejans is druk bezig geweest om haar huis te verduurzamen. “Je bent een dief van je eigen portemonnee, als je het nu niet doet,” volgens Stephanie. Dat vraagt om uitleg en we gaan met haar in gesprek.

Persoonlijk

Ze is 39 jaar geleden geboren als Stephanie van Duijn, getrouwd met Martijn Langejans, heeft twee kinderen, Sven van 14 en Nils van 12 1/2 jaar. Ze wonen bijna 15 jaar aan de Kolkakkers. Stephanie is opgeleid tot Cesar-therapeut, dat is een therapie gericht op klachten voortkomend uit verkeerde houding en beweging. Ongeveer 12 jaar geleden heeft ze haar hoofd hard gestoten aan de balk van de schuine muur boven hun bed en daar heeft ze blijvende ernstige klachten aan overgehouden. “Ik kon heel slecht tegen geluiden en licht, was sterk vermoeid, had moeite me te concentreren en werd volledig afgekeurd.” Nadat ze een therapie volgde in de Verenigde Staten is ze vooruitgegaan. Ze speelt nu weer hobo en doet vrijwilligerswerk. Ze moet zichzelf in acht nemen en niet te veel doen. Dat vindt ze lastig. Ze zit in het bestuur van Volharding en werkt samen met o.a. Sabine Blaauwgeers aan GezondDalen en begeleidt daar enkele mensen.

Verbouwing

Hun huis aan de Kolkakkers is gebouwd in 1991. Er zat in de meeste ramen dubbel glas en er was spouwmuurisolatie aangebracht. Ze hebben veel verbouwd, o.a. pakten ze de uitbouw aan en maakten die waterdicht, ze plaatsten een nieuwe keuken (“Dank aan mijn vader en man!”) en er kwam een pelletkachel. Voor de verwarming van de woonkamer stookten ze de pelletkachel, maar echt behaaglijk was het niet in huis. De radiatoren gebruikten ze niet of nauwelijks.

Maatregelen

De afgelopen jaren hebben ze beneden overal dubbel glas laten plaatsen, ze koken nu op een inductieplaat en voor de openslaande deuren naar de tuin hebben ze dikke gordijnen aangebracht (“Dat scheelde veel meer dan wij dachten!”). Zes jaar geleden hebben ze 12 zonnepanelen laten plaatsen en sinds 2 oktober hebben ze een warmtepomp die Jansen-Meppelink plaatste.

Warmtepomp

“Wij hadden er zelf niet aan gedacht om een warmtepomp aan te schaffen. Toen we erover lazen in SamenDalen, dachten we dat dit aanbod eigenlijk te mooi was om waar te zijn.” Ze besloten om een voorlichtingsbijeenkomst van DuurzaamDalen bij te wonen en daar werd bevestigd dat het inderdaad een schitterend aanbod was. “De warmtepomp kost inclusief installatie ongeveer 6000 euro, bij ons kwamen er nog wat kosten bij omdat we een extra groep in de meterkast moesten laten aanbrengen.” De subsidie die ze kregen was ongeveer 2500 euro van de overheid, ook 2500 euro van DuurzaamDalen en omdat ze in een wijk zitten waarin een onderzoek gedaan wordt door Enexis, krijgen ze van dit bedrijf ook nog 1000 euro subsidie! “Dus voor een geringe investering hebben wij een warmtepomp in huis!”

Behaaglijk

“Het bevalt heel goed, het is in het hele huis veel behaaglijker. Alle radiatoren staan open, alleen op de slaapkamers knijpen we deze een beetje dicht om het daar niet te warm te hebben. In de woonkamer is het 20 graden. Eigenlijk moet je dag en nacht dezelfde temperatuur houden, maar ik zet ’s nachts de thermostaat wel een graadje lager. Ik lucht de slaapkamers en woonkamer een half uur per dag, dat is voldoende. De pelletkachel gebruiken we alleen nog als sfeermaker.”

Zelfvoorzienend

“We gebruikten al bijna geen gas, alleen voor het douchen. De warmtepomp gebruikt wel meer stroom en met het huidige aantal panelen redden we het niet om alle stroom zelf op te wekken. We overwegen om er nog enkele bij te nemen. Per saldo zijn we momenteel dus iets meer geld kwijt aan stroom, maar we zijn wel voorbereid op de toekomst, we hopen nog meer zelfvoorzienend te worden en het comfort in huis is duidelijk verbeterd.”

Besparen en idealen

“We doen deze besparende maatregelen om twee redenen. De eerste reden is geld, want het begint met besparen. De tweede belangrijke reden is het milieu. We kunnen niet doorgaan op dezelfde manier en voor ons is het fijn als we zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn.”

Energiecoach

Onlangs is een energiecoach langs gewenst. Dat is een vrijwilliger van DuurzaamDalen die adviezen geeft over energiebesparende maatregelen. “Wij plaatsen radiatorfolie achter de radiatoren en zetten een booster onder deze radiatoren. Daardoor verplaatst de warmte zich beter en sneller door de kamer. We gaan op advies van de energiecoach de radiatoren waterzijdig inrichten maar wat dat precies is weet ik niet. Via een YouTube-filmpje schijn je veel goede informatie daarover te kunnen krijgen. En alle energiebesparende maatregelen helpen!”

Advies van Stephanie

Stephanie heeft duidelijke adviezen: “Twijfel niet over een warmtepomp, want het huidige aanbod is geweldig! Vraag een van de energiecoaches van DuurzaamDalen om langs te komen voor gratis en vrijblijvende adviezen om energie te besparen: info@aardgasvrijdalen.nl “.