Met een extra subsidie van Regio Deal over de drempel!
“Ik zat al veel langer te denken aan zonnepanelen omdat ik het een heel milieuvriendelijk idee vond om mijn eigen energie op te kunnen wekken en mezelf te kunnen ‘bedruipen’. In het begin dacht ik alleen nog over zonnepanelen. Contacten met mogelijke installateurs werden toen telkens op de langebaan geschoven omdat men het toen nog te druk had. Toen heb ik het ook een poosje laten liggen”, vertelt Annemiek over haar duurzaamheidsavontuur, “totdat de mogelijkheden van AardgasvrijDalen opdoemden”. Over de subsidiemogelijkheden en stimuleringsmaatregelen van AardgasvrijDalen is op die website al veel verteld.
Deze blog concentreert zich vooral op nog andere mogelijkheden om de financiële consequenties wat te verlichten. Deze zijn vooral voor mensen met een wat minder ruime beurs aantrekkelijk.
Mond-tot-mondreclame
“Volgens mij hoorde ik dat laatste via een van mijn buren.” Dat bleek een hele openbaring. “De ISDE-bijdrage was mij tot dan toe onbekend gebleven en was al heel wat, maar vooral de aanvullende subsidie van AardgasvrijDalen trok me (bijna) over de streep.
De zonnepanelen moest ik toch nog zelf eerst zien te bekostigen. Een prijzige aangelegenheid voor iemand die van een pensioenuitkering moet leven”. Maar ook: “met een hybride warmtepomp kun je natuurlijk veel gas besparen; dan ben je pas echt duurzaam bezig. Maar deze vreet stroom. Dus kwam ik weer uit bij zonnepanelen…”.
Maar eerst eens rustig beginnen
“Om te beginnen, heb ik contact aangevraagd met een energiecoach van DuurzaamDalen. Deze liep enkele mogelijkheden met mij door, waarvan het besparen van gas voor mij de meest voor de hand liggende maatregel was. Vooral ook na die prijsstijging van de winter van ‘22/’23 leek me dat iets wat je ook onmiddellijk in je portemonnee voelt. Het gekke is dat de financiële voordelen en de terugverdientijd voor mij eerder niet eens doorslaggevend waren. Er werden mij ook isolatiemogelijkheden in en aan mijn huis aangereikt, maar die staan veel verder ‘van mijn bed’. Dus ben ik toch begonnen met de verkenning van onmiddellijk waarneembare effecten”.
Een rijtje ‘deelgenoten in duurzaamheid’
“Een vriendin hier uit de straat, die met dezelfde plannen maar ook vergelijkbare aarzelingen rondliep, wees mij op de mogelijkheden om een subsidie te krijgen via ‘Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe’.
Na telefonisch contact met een buitengewoon vriendelijke dame van Regio Deal besloot ik om de subsidie van – toen nog – maximaal € 2.500,- aan te vragen als extra potje voor de hybride warmtepomp. Binnen 2 weken na aanvraag had ik het bedrag op mijn rekening staan!
Met nog een paar andere buren liepen wij vrijwel gelijk op in het opstarten van onze duurzaamheidsmaatregelen: de ene eerst de zonnepanelen en daarna een hybride warmtepomp en de andere net andersom. Dat alles wel binnen een paar maanden. Dat stimuleert natuurlijk enorm!”
Energieverbruik meten
“Nu heb ik er veel lol in om geregeld op mijn Homewizard P1-meter te kijken hoe mijn energieverbruik nu is. De energiecoach gaf mij deze tip. Het opwekken resp. afnemen van elektriciteit kun je zien in het verloop van een curve per dag, week of jaar. Ook kun je datzelfde zien op het moment zelf (alleen voor elektriciteit).”
Bij de hybride warmtepomp behoort ook nog een app waarop je het verbruik van de cv-ketel en warmtepomp kunt zien. Via die app kun je ook op afstand je thermostaat instellen trouwens; dus ook ’s morgens vanuit je bed voordat je opstaat! En, niet onbelangrijk: je kunt zien hoe het verloop van je gas- resp. stroomverbruik over de afgelopen periode is gewijzigd (of niet)”.
Recente ontwikkelingen bij Regio Deal
Intussen zijn de subsidiebedragen van Regio Deal verhoogd tot € 4.000,- . Dat laat je toch niet lopen?
Zie voor meer informatie de informatie van Regio Deal Zuid- en Oost Drenthe. Daarin staan ook nog andere laagdrempelige financieringsmogelijkheden, zoals het Warmtefonds.
Annemiek Koster is lid van de werkgroep DuurzaamDalen.